به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، عباس جبال‌بارزی با اشاره به اینکه نرخ ارز مبنای تامین مواد اولیه است اما در یک هفته 20 درصد گران شد به ایلنا اعلام کرد: تغییر نرخ ارز بر قیمت مواد اولیه شرکت ها تاثیر مستقیم دارد. بنابراین با نوسان‌ دلار طبیعی است نرخ مواد اولیه تغییر کند اما این تغییر باید متناسب با تورم داخلی، منهای تورم خارجی هر سال تغییر کند ولی نوسان‌ها از کنترل خارج شده و ممکن است با هر عطسه نرخ دلار جابه‌جا شود.

تحریم‌ها عامل مهمی است اما نمی‌توان به سادگی از تورم گذشت. از سوی دیگر افزایش تقاضا برای خرید دلار و سکه در نوسان‌های نرخ ارز تاثیر مستقیم گذاشته و عاملی برای فلج کردن تولید می‌شود. کاهش تولید مترداف با عدم توان تولیدکنندگان در جبران هزینه‌ها است. ثبات در اقتصاد اولویت نخست است. وقتی قیمت نهاده‌‌های تولید همواره درحال تغییر باشد فعال اقتصادی توان برنامه‌ریزی و تولید ندارد. بنابراین زیان‌ده و یا از چرخه خارج می‌شود.

کشورهایی مثل چین، سیاست کاهش ارزش پول ملی را دنبال کردند تا بتوانند صادرات را افزایش دهند. زیرا توانستند تورم داخلی را کنترل کنند اما در ایران تولیدکنندگان بعد از صادرات کالایی که با ارز آزاد را تولید کردند باید با نرخ نیمایی را ثبت کنند. از این‌رو حجم صادرات کالای نهایی در ایران کاهشی شده اما صادرات مواد خام شرکت‌های خصولتی افزایشی شده است. در بازارهای جهانی تقاضا برای خرید مس و سنگ آهن وجود دارد و فروش این ارقام، اقدام ارزشمندی نیست و نباید به فروش این محصولات افتخار کرد.

فاصله ارز نیما و ارز آزاد هر چقدر افزایشی شود نقش بخش خصوصی در صادرات کمتر می‌شود. زیرا بخش خصوصی نمی‌تواند با ارز 36 هزار تومان جنس خریداری کند و با ارز نیمایی آن را پس بدهد.

قیمت انرژی هم در ایران را واقعی نیست و اگر با نرخ‌های جهانی هماهنگ و آزاد است نباید برای تولیدات تعیین قیمت دستوری شود. از سوی دیگر نرخ‌ انرژی به نفع شرکت‌های خصولتی و بزرگ تمام شده که محصولات را با ارز آزاد می‌فروشند. اما این وضعیت برای بنگاه‌های کوچک و متوسط که توان پرداخت سودهای بانکی 29 درصدی را ندارند، نیست.

در کشوری که تورم 40 درصدی را تجربه می‌کند امکان صادرات، خلق ارزش و تولید وجود ندارد و فقط دلال‌بازی، سفته بازی و خرید وفروش ملک مشاهده می‌شود باید بخشنامه‌های خلق‌الساعه جمع شود تا تولیدکنندگان بتوانند برای 5 سال آینده سیاست‌گذاری کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.