به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، نوید خاندوزی درباره تداوم سیر نزولی و فرسایشی شاخص و گسترش ناامیدی سهامداران از آینده بورس با انتشار متنی تحت عنوان “شروط لازم برای صعود دوباره” در دنیای اقتصاد اعلام کرد: بازار سهام در سطوح ارزندگی قرار دارد و قیمت‌‌‌‌‌‌‌‌ها از نگاه بسیاری از افراد جذاب است. علاوه‌بر این پس از انتشار گزارش‌های مالی ۶‌ماهه، بازار با وجود پایین‌بودن قیمت‌ها از سودآوری بسیاری از شرکت‌ها شگفت زده خواهد شد.

انتظار براین است که با توجه به انتشار گزارش‌ عملکرد شرکت ها و شرایط کلی بازار، سرعت افت قیمت‌ها کمتر شود ولی نکته این است که گزارش‌ها به تنهایی نمی‌تواند دلیلی برای تغییر مسیر ناگهانی بازار باشد و نمی‌توان انتظار داشت بازار رشد کند. چرا که بورس برای رشد به چند مولفه از جماه فضای آرام سیاسی نیاز دارد که نقش مهمی ایفا می‌کند.

موضوع دیگر حذف ابهامات مربوط به بودجه است که بورس همواره آبان و آذر از این موضوع تاثیر می‌گیرد. عامل دیگر هم شرایط نقدینگی است که در حال‌ حاضر متحمل فشار سنگینی بوده و باعث‌شده بعد از ثبت مثبت نمادها، بلافاصله با فشار حقوقی ها همراه می شود.

اگر این چند عامل دست‌به‌دست هم دهند و فضای نرخ ارز هم مقداری متعادل‌‌‌‌‌‌‌‌تر شود، بازار شرایط برگشت را خواهد داشت اما فعلا محرک رشد کوتاه‌‌‌‌‌‌‌‌مدت در آبان، گزارش‌های ۶‌ ماهه است اما تحولات سیاسی نیز می‌تواند محرک کاهشی باشد. در این میان پول در حاشیه بازار وجود دارد اما انگیزه لازم برای حضور ندارد و اگر سیاستگذاران بتوانند شرایطی را فراهم کنند، جریان پول هم مشخص و منجر به بهبود حجم و ارزش معاملات خواهد شد.

به‌طور کلی ماندگارترین اثر در بازار سهام ناشی از گزارش‌های مالی است اما اینکه کدام عوامل مهم مانند بودجه از سوی دولت شفاف‌‌‌‌‌‌‌‌سازی و منطقی خواهد بود باید به ا‌ین سوال مهم پاسخ داد که آیا اصلا بورس اولویت دولت است یا خیر؟ چرا که دولت از یک‌ سو بر اساس تجربه یکی دو سال‌اخیر، منطقی عمل نمی‌کند و نگاه کوتاه‌‌‌‌‌‌‌‌مدت را مبنای کار قرار داده و در میان‌مدت نه به فکر صلاح و نه بازار سرمایه است.

این تجربه باعث‌شده بازار به‌ واسطه ترس از اقدامات احتمالی دولت در بودجه حاضر به خریدهای گسترده نباشد. در این میان احتمال می‌‌‌‌‌‌‌‌ رود رفتار دولت در بودجه ۱۴۰۲ تاحدی متفاوت باشد و تلاش‌های زیادی هم پیش از جریان لایحه بودجه آغاز شده است. بنابراین خوش‌بینی اندکی وجود دارد که دولت در متغیرهایی مانند نرخ گاز، برق، دستمزد، عوارض، مالیات و… منطقی‌‌‌‌‌‌‌‌تر عمل کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.